Generációváltás

“Itt a legjobb alkalom, hogy egy okos szót mondjak minden szülőnek, akinek serdülő fia van. Ha csak tudja, kutassa ki, mire van kedve és ha rátalált, az istenért, de meg a gyerekért is: töltse a fiú a kedvét. Senki szülő ne kényszerítse a gyermekét arra, amit nem a gyerek kíván, hanem ő. Az ő életéről van szó, ő éli a maga életét. Megvan rá minden valószínűség, hogy boldogul, ha komoly törekvés él benne, és követheti vágyait.” (Roy Chapman Andrews)

Ki viszi tovább a cégem, ha én már nem leszek?

“60 év feletti vállalkozó, komoly céges háttérrel, veszni látszó cége számára jövőképet keres!” (A vállalkozó)

Napjainkban rengeteg cég és családi vállalkozás szembesül a tulajdonos pótlásának problémájával. A generációváltás minden vállalkozás életében vízválasztó. A nemzetközi tapasztalatok szerint az első generációs családi vállalkozások csupán 30 százaléka tudja tovább örökíteni sikeresen az üzletet a következő nemzedékre. A többség, 70 százalék sorsa pedig azon múlik, sikerül-e értékesíteni a társaságot oly módon, hogy az üzletmenet folytonossága ne sérüljön, ellenkező esetben az egész vállalat elbukhat.

Majd a gyerek tovább viszi, bár most éppen még külföldön dolgozik!

Sajnos az esetek többségében a fenti problémák létezéséről a vállalkozók nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást, vagy csak akkor szembesülnek, amikor már komoly problémák mutatkoznak a cég irányításában. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a legtöbb vállalkozónál hiányzik a tudatos öröklési terv, nem foglalkoznak kellő figyelemmel azzal a kérdéssel, hogy mi lesz a vállalat sorsa, ha ő már nem tudja, nem akarja tovább vinni az üzletet. Ennek következtében amikor akuttá válik a kérdés, már nincs lehetőség és idő sem az alábbi problémák optimális megoldására.

Miért nehéz a generációváltás a családi vállalkozásoknak?

Mert nem néznek szembe az alábbi problémákkal:

 • Családi problémák: a leköszönő tulajdonosnak nincs utódja, vagy az örökös nem akarja tovább vinni a vállalkozást.
 • Kompetencia hiány – az új generáció ugyan át akarja venni az irányítást, de hiányzik a megfelelő szaktudás és management ismeret, hogy mindezt sikeresen megtegye.
 • Nem hatékony a vállalatirányítási rendszer – A családi vállalkozások többsége ún. one-man-show, azaz minden a tulajdonos-cégvezetőtől függ.

Mit okozhat ez a tisztázatlan helyzet?

Ez a struktúra gátja annak, hogy a cégen belülről felnőjön egy olyan kompetens középvezetői gárda, akik szükség esetén át tudják venni a vállalat irányítását, illetve segíthetnek a következő generációnak a vállalat irányításában.

Lehetséges forgatókönyvek

I. lehetőség – A cég tulajdonjogának megtartása és professzionális management bevonása

Az első generációs vállalkozó pótlásakor kevésbé működik az a modell, amelyben a cég tulajdonjogát megtartja az alapító tulajdonos, az üzlet vezetésére pedig külső managementet alkalmaz. Ennek legfőbb oka, hogy ebben a modellben a tulajdonos legtöbbször nem tudja magát kivonni a vállalat irányításából. Nem tudja elengedni a céget, legfőképp azért, mert anyagilag továbbra is függ tőle. Ez általában folyamatos konfliktushoz vezet az aktuális managementtel, így a valódi generációváltás nem történik meg. Ráadásul ebben a modellben a külső management motivációja sem olyan erős, mint az alapító tulajdonosnak volt korábban, hiszen a cég nem a sajátjuk.

II. lehetőség – A cég egészének értékesítése

A nemzetközi tapasztalatokat is alapul véve egy olyan családi vállalkozás számára, amelynél a családon belüli öröklés nem megoldott a legkézenfekvőbb megoldás a cég egészének eladása lehet. A kérdés legfőképpen az, hogy kik lehetnek a potenciális vásárlók:

 • Stratégiai befektető
 • Belső management kivásárlás
 • Külső management kivásárlás

III. lehetőség - Eladás és megtartás egyben: Irány a BÉT XTend

A nyilvános tőkepiacon történő megjelenés optimális megoldást jelent. Az értékpapír kibocsátás a leköszönő generáció egyik legnagyobb dilemmájára ad értékelhető választ: Értékesíthetik a cég egy részét és benne maradhatnak az üzletben úgy, hogy mindeközben professzionális menedzsment veszi át a cég irányítását.

A NAVIGATOR megoldása

A Navigator Investments végigkíséri Önt és cégét a generációváltás folyamatán, teljeskörű szolgáltatást nyújtva biztosítja a leköszönő tulajdonos által teremtett cégérték megtartását. Szem előtt tartja a vállalati értékek és kultúra megőrzését és az átmenet zökkenőmentességét.

Milyen esetekben lehet szüksége ránk?

 • Nincs kapcsolata olyan befektetőkkel, akik meg tudnák venni a céget, illetve nem tudja, hogyan kellene ilyen befektetőket keresni.
 • Nincs olyan kapcsolatrendszere, amelyen keresztül professzionális managementet találhatna a cég számára, illetve sok esetben nehéz motivációt találnia a külső szakemberek számára
 • Gondot okoz a cégeladás lebonyolítása, nem egy nyelvet beszélnek a befektetőkkel.

Amit mi adhatunk:

 • Az öröklési stratégia kidolgozását és megvalósítását
 • Szükség esetén interim managementet illetve coachingot az átállás idejére
 • A megfelelő új management kialakítását
 • Tulajdonosi exit esetén a cég eladásához szükséges átvilágítást és értékelést