Közösen dolgozik a Random Capital és a NAVIGATOR Investments a magyar tőzsde fejlődéséért!

A Random Capital Broker Zrt. a Budapesti Értéktőzsde Zrt. “Kijelölt Tanácsadója” lett, miután a BÉT határozatával elfogadta a brókercég pályázatát. Az új szolgáltatási szegmensben a Random Capital vállalatfinanszírozási és tranzakciós partnere a NAVIGATOR Investments Zrt. – tájékoztatta a cég a Portfolio-t.

A 2018. május 4-én kelt határozat szerint a Random Capital Kijelölt Tanácsadóként jogosultságot szerzett arra, hogy KKV-k nyilvános értékpapír kibocsátását és ezzel együtt a BÉT Xtend piacra történő bevezetését lebonyolítsa.

A brókercég 2009-es indulását követően a Random Capital az online brókeri szolgáltatások piacának meghatározó szereplője lett. A cég mára a legnagyobb független hátterű online brókercégnek számít a Budapesti Értéktőzsdén és Magyarország egyik legaktívabb magán-befektetői bázisával rendelkezik. Versenyképes áraival és szolgáltatásaival ügyfél megbízásainak döntő része a Budapesti Értéktőzsdén teljesül.

NAVIGATOR Investments magántőke-befektetések szervezésével, vállalatfinanszírozással és stratégiai managementtel foglalkozó társaság. A kis- és közepes vállalatoknak kínált szolgáltatások keretében az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordítottak a generációváltás kihívásaival küzdő ügyfeleik – KKV-k és családi vállalkozások – speciális problémáinak kezelésére.

A két társaság közösen az ötlet felmerülésétől, a sikeres bevezetésen át, a másodpiaci kereskedés támogatásig végig tudja kísérni a – nyilvános értékpapír-piaci megjelenés és tőkebevonás iránt érdeklődő – vállalatokat.

Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója elmondta, hogy a Kijelölt Tanácsadói státusz elnyerése az első lépése annak a hosszú távú stratégiának, amely mentén a Random Capital a befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtó brókercéggé válik: ,,Hiszünk a magyar tőkepiacban! A fejlődés elsősorban azon múlik, hogy mennyire használják a tőzsdét tőkebevonásra a hazai vállalatok. Éppen azért akarunk aktív szerepet vállalni a potenciális tőzsdei cégek felkutatásában és piacra lépésük támogatásában, hogy ezt a folyamatot elősegítsük, erősítsük. Biztosak vagyunk abban, hogy a két társaság közösen a tőzsdére lépő társaságoknak is versenyképes megoldásokat tud nyújtani.”

Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments vezérigazgatója szerint nemzetgazdasági szinten is komoly problémát okoz a rendszerváltás után induló vállalkozások első generációs tulajdonos-vezetőinek tömeges kiöregedése és utódlásuk kezelése: ,,Ezen cégek között számos olyan vállalkozással találkozhatunk, amelyeknek a nyilvános tőkepiacon történő megjelenés optimális megoldást jelent. Bővítjük a NAVIGATOR által nyújtott szolgáltatások körét, hogy ezzel is hozzájáruljunk a hazai KKV szektor jövőképének alakításához. Az Xtend piaci megjelenés és a nyilvános értékpapír kibocsátás tökéletes megoldást nyújthat a leköszönő generáció egyik legnagyobb dilemmájára: Értékesíthetik a cég egy részét és benne maradhatnak az üzletben úgy, hogy mindeközben professzionális menedzsment veszi át a cég irányítását.”

A vezérigazgatók kiemelték: a Budapesti Értéktőzsde Xtend piaca jó kezdeményezés, amely a köré épített pénzügyi és egyéb ösztönző rendszerekkel (elsősorban a BÉT által tervezett pályázati rendszerrel és a most induló Tőzsdefejlesztési Alappal) együtt meghozhatja a várva-várt áttörést. A tőzsdén jegyzett vállalatok számának növelésében a megoldás kulcsa ugyanakkor továbbra is a közvetítő rendszer, így a brókercégek és tanácsadók kezében van.

Az eredeti cikk az alábbi portálokon olvasható: PortfolioPrivatbankar

Bővebben: BÉT lista; Hírstart; Eco; Tőzsdehírek; Tőzsdefórum